Single post
316L staal

Wat zijn de eigenschappen van de legering 316L roesvrijstaal?

Als je opzoek bent naar een bepaald metaal voor bijvoorbeeld een ring, en je wilt dat deze niet gaat roesten (corroderen) en van kleur veranderd, zal je iets moeten afweten van het materiaal waar de ring van gemaakt is.

Zo kan het zijn dat je op zoek bent naar een ring, welke is gemaakt van 316L roestvrij staal, en je wilt graag weten of dat dit materiaal wel sterk genoeg is, of het gaat roesten en of de kleur van het metaal mooi blijft.

Nu zal je iets meer te weten moeten komen over deze metaalsoort. Dit metaal is een roestvrijstalen legering van het type 316, ook wel bekend onder de aanduiding UNS S31603. De chemische formule van deze legering is het volgende:

Fe, <0.03% C, 16-18.5% Cr, 10-14% Ni, 2-3% Mo, <2% Mn, <1% Si, <0.045% P, <0.03% S

316L verder uitgelegd

De legering 316L is de standaard molybdeen legering , als tweede in rang na de 304 legering bij de austentetische staalsoorten. Het molybdeen geeft de 316 legering een betere weestand tegen corrosie in vergelijking met de 304 legering. In het bijzonder tegen pitting, spleetcorrosie en omgevingen met chloride.

De koolstofarme versie van de 316 legering is de 316L legering. En is immuun voor sensibilisatie. Dit maakt dat de legering veel gebruikt word bij zware gelaste onderdelen (> 6mm). Er is echter geen merkbaar prijsverschil tussen 316 en 316L roestvrij staal legeringen.

De autentetische structuur geeft de legering ook een formidabele sterkte mee. Zelfs bij extreem hoge temperaturen.

In vergelijking met ander roestvrijstaal bied de 316 legering een beter weerstand tegen stress- en spleetcorrosie, en heeft deze een betere treksterkte bij hoge temperaturen.

Weerstand tegen corrosie

Deze legering bied een excellente weerstand tegen corrosie, bij allerlei soorten omgevingen en oppervlakken, nog beter dan de 304 legering.

De 316L legering is vaak de standaard bij zoutwater toepassingen, zoals op schepen en booreilanden. Alleen is de legering niet resistent tegen warm zeewater. Bij vele zoutwater toepassingen zien we dan ook dat sommige plekken gaan corroderen.

theme by teslathemes