Single post
Duplex stalen pijpen

Corrosie Weerstand van Duplex roestvast staal

Duplex roestvrij staal is erg corrosiebestendig en heeft een hoge weerstand tegen interkristallijne invloeden van buitenaf. Zelfs ook in chloride en sulfide-omgevingen, ook vertoont Duplex roestvrij staal een hoge weerstand tegen spanningscorrosie. Met de goede kwaliteit van Duplex is het materiaal beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Warmte Weerstand van Duplex roestvast staal

Het hoge chroomgehalte van Duplex roestvast staal beschermt tegen corrosie en veroorzaakt verbrossing bij temperaturen boven de 300°C.

Het hoge chroomgehalte

Bij lage temperaturen heeft het duplex een betere vervormbaarheid dan de ferritische en martensitische kwaliteiten. Deze types kunnen gemakkelijk worden gebruikt tot minstens 50°C.

Fabricage van Duplex Roestvrij Staal

Fabricage van alle roestvrij staal mag alleen met gereedschappen gewijd aan roestvrij stalen materialen gebeuren. Gereedschap en werk oppervlakken moeten grondig worden gereinigd voor gebruik. Deze voorzorgsmaatregelen zijn nodig om te voorkomen dat kruisverontreiniging van roestvrij staal voorkomt, dit ontstaat door gemakkelijk gecorrodeerde metalen die het oppervlak van het gefabriceerde product kunnen verkleuren.

Warmtebehandeling van Duplex roestvrij staal

Duplex roestvrij staal kan niet gehard worden door een warmtebehandeling.
De oplossing hiervoor is het behandelen of gloeien van het materiaal en dit kan worden gedaan door snelle afkoeling na verhitting tot ongeveer 1100° C.
De hoge krachten van Duplex roestvrij staal bemoeilijken machinale bewerking. Als voorbeeld is bewerking van 2205 ongeveer 20% langzamer dan voor 304.

Machinale bewerking kan worden verbeterd met behulp van de volgende regels:

-snijkanten moeten scherp zijn en moeten worden beschermt na gebruik. Botte randen veroorzaken overtollige verharding van het werk.
Schaven moeten worden gebruikt om te helpen bij het reduceren van materiaal afval dit blijft duidelijk door de lage thermische geleidbaarheid van austenitische legeringen. Dit betekent dat koelvloeistoffen en smeermiddelen noodzakelijk zijn en in grote hoeveelheden moeten worden gebruikt.

Lassen van duplex roestvast staal

Duplex roestvast staal is gemakkelijk te lassen . Alle standaard lasprocessen kunnen worden gebruikt. Ze zijn niet zo gemakkelijk gelast als de austenitische maar de lage thermische uitzetting in de duplex rangen zorgt voor de vermindering van vervorming en restspanningen na het lassen. De aanbevolen vulmateriaal voor 2205 roestvrij staal is 2209.

Toepassingen van duplex roestvast staal

Duplex roestvast staal worden doorgaans toegepast bij:

 • Chemische verwerking, transport en opslag.
 • Olie-en gaswinning en boorplatforms.
 • Olie en gas.
 • Mariene milieu.
 • Bestrijding van verontreiniging apparatuur.
 • Pulp & papierproductie.
 • Chemische procesinstallatie.

Duplex roestvast staal kan meestal worden geleverd in de volgende vormen:

 • Fittingen & flenzen
 • Pijp
 • Plaat
 • Buis
theme by teslathemes